1335-ben a visegrádi vár, a magyar királyok akkori székhelye a lengyel, cseh és magyar király csúcstalálkozójának helyszíne volt. Az uralkodók szoros együttműködésről állapodtak meg a politika és a kereskedelem területén. Kései utódaikat ez ihlette a sikeres közép-európai kezdeményezésre.
A visegrádi négyek a négy közép-európai posztkommunista ország, a Cseh Köztársaság, a Magyar Köztársaság, a Lengyel Köztársaság és a Szlovák Köztársaság nem hivatalos neve.
A V4 Jazz Fesztivál fő célja, hogy a Visegrádi Négyek kiemelkedő jazz produkciót és formációit közelebb hozza a régió közönséghez és nem különben egymáshoz. 2020-ban a Visegrad Fund támogatásával a korábbi évekhez képest lényegesen nagyobb ívű fesztivál keretében március 4-től négy napon keresztül Budapesten, Prágában, Krakkóban és Somorján a négy ország egy-egy zenekara egymást követő napokon ad koncertet, hogy a fesztivál keretében izgalmas produkciókkal reprezentálja napjaink V4-es jazz zenekarainak aktuális hangzását, zenei gondolkodásmódját.